Hradozámecká noc 2020 na zámku v Litomyšli

Svátek všech milovníků hradů a zámků – Hradozámecká noc, začíná 29. 8. 2020. Po celé České republice jsou připraveny zážitkové programy a neobvyklé prohlídky památek (více na www.npu.cz). Jinak tomu není ani na zámku v Litomyšli.

Rok 2020 patří na památkách Čech, Moravy a Slezska oslavám jednoho z nejdůležitějších českých šlechtických rodů – Valdštejnů. Ti se nesmazatelně zapsali i do litomyšlského zámku. Díky litomyšlské větvi rodu Valdštejnů vznikl v místním zámku evropský unikát, rodinné divadlo z roku 1797. Právě František Waldstein-Wartenberg přinesl do Litomyšle v polovině 18. století divadelní tradici. Na zámku, a později v rodinném divadle, střídaly se soubory kočovných herců, studentů, nebo nadaní mladí a malí umělci. Večerní program Hradozámecké noci 29. 8. 2020 od 19:00 zve návštěvníky na vystoupení taneční skupiny IRIS právě v zámeckém historickém divadle. Na programu jsou ukázky a podrobnější představení taneční kultury doby barokní a klasicistní.

Vstupenky na večerní program Hradozámecké noci v Litomyšli je možné zakoupit na pokladně zámku. Informace  +420 461 615 067 nebo e-mailem na litomysl@npu.cz. Jednotné vstupné (beze slev) je 160 Kč na osobu. Večerní program Hradozámecké noci je bezbariérově přístupný.