Květnové zajímavosti na hradech a zámcích

Na Bezdězu připomenou svého zakladatele, na Kunětické hoře je zpřístupněna veranda s dětským koutkem, Slatiňany mají nově lovecký pokoj. Sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově je v plném proudu a na květen je připraveno několik novinek a zajímavých kulturních akcí.

Bezděz letos připomíná 760 let od svého založení a v rámci tohoto výročí se 8. května otevře výstava s názvem Přemysl Otakar II., král, rytíř, zakladatel, která na 22 výstavních panelech připomene tuto významnou osobnost - zajímavostí výstavy jsou například kopie pohřebních insignií Přemysla Otakara II. či jeho meče. Na 11. květen je připraveno šermířské vystoupení a dobývání hradu, na 25. květen noční výstup doplněný kulturním programem.  Na hradě Bezděz končí výstavba nové nákladové lanovky, která zjednoduší dopravu materiálu na hrad. Na Hrubém Rohozci proběhne filmování v režii České televize,  a proto bude 10. až 16. května zámek uzavřen. Nádvoří, park i kavárna zůstanou v těchto dnech otevřeny, výjimkou je pondělí a úterý 13. a 14. května, kdy zůstane uzavřen nejenom zámek, ale i park a nádvoří s kavárnou. Na zámku Lemberk je ve vybraných termínech zpřístupněna věž, 25. května bude poutníkům otevřena Zdislavina světnička. Víkend 25. a 26. května bude na Sychrově patřit dětským návštěvníkům – v zámecké zahradě s pohádkovými postavami budou děti plnit různé úkoly a za jejich úspěšné splnění dostanou malou odměnu. Císařský zámek Zákupy je jedním ze stěžejních objektů letošního Roku Habsburků a připomíná osudy tohoto rodu nejenom na dvou prohlídkových okruzích, které jsou nyní návštěvníkům otevřeny, ale i speciálními akcemi: v sobotu 4. 5. budou ve vybrané časy návštěvníky provázet císař Ferdinand Dobrotivý a císařovna Marie Anna Karolína (akce se koná u příležitosti 140. výročí úmrtí této poslední české korunované královny) - doporučujeme nákup vstupenky online; v sobota 18. 5.  večerní kostýmovaná prohlídka s korunním princem Rudolfem a korunní princeznou Štěpánkou (akce se koná u příležitosti 160. výročí narození korunní princezny) - pouze s předem zakoupenou vstupenkou online; a na sobotu 25. 5. jsou připraveny dvě exkluzivní kostýmované prohlídky doplněné koncertem v zámecké kapli.  

Až do 8. května zdobí interiéry zámku Hrádek u Nechanic květinová aranžmá. Květiny provoněly základní okruh a také mimořádně zpřístupněné hostinské pokoje, které byly obnoveny v loňském roce Harrachů. Letos k nim, v rámci roku Habsburků, přibylo císařské apartmá (toaletní pokoj, ložnice, komorníkův pokoj). Kromě těchto novinek je na zámku k zakoupení publikace o Hrádku u Nechanic či publikace o rodu Harrachů. Hostinské pokoje budou k vidění opět až během červnových víkendů či o letních prázdninách. Na květen jsou připravena divadelní a muzikálová představení v nádvoří. Na zámku Opočno byla 1. května zahájena prodejní výstava azalek, která je každou sobotu až do 1. června doplněna komentovanou prohlídkou (vždy jiné části) zámeckého parku. Na 8. květen jsou nabízeny Rozšířené prohlídky zbrojnic, na 25. květen Letohrátky – dětský den v zámeckém parku. V parku se 8. května koná charitativní běh dětí od 2 do 15 let věku. V horní části zámeckého parku byly doplněny popisy exotických dřevin, na pokladně je ke koupi nová brožura o historii zámku. Soirée u vévodkyně za svitu svící je v zámku v Ratibořicích nachystáno na večer 11. května - pouze během těchto mimořádných prohlídek spatří návštěvníci zámecké interiéry osvětlené tak, jak je vídali jejich obyvatelé před více jak 200 lety. Prohlídky začínají od půl deváté večer a vstupenky na tuto akci nutno zakoupit on-line, či telefonicky zarezervovat. Vernisáž výstavy Patrika Rutkovského na téma Ctnosti a Neřesti se která 11. května od 11:05 ve sklepení hospitálu Kuks a návštěvníkům představí celkem 14 velkoformátových obrazů. 11. května se na Kuksu ková koncert Jany Veberové, 18. května krosový maraton Zkus maraton Kuks.

Ve Slatiňanech byl do prohlídkového okruhu nově zařazen lovecký pokoj obnovený podle historických inventářů a průzkumů. Lovecký pokoj se nachází vedle knihovny a nabídne pohled nejenom na africké  a domácí trofeje, ale i na dobové fotografie a další vybavení rodiny Auerspergů. Na Kunětické hoře se pro veřejnost zpřístupňuje prostor dřevěné verandy nad kioskem s dětským koutkem, příjemným posezením a venkovní terasou. Veranda bude zpřístupněna o víkendech a státních svátcích za příznivého počasí. Na verandu i terasu si návštěvníci mohou odnášet občerstvení z hradního kiosku; dětský koutek obsahuje hrací kostky, magnetickou tabuli s puzzle s motivem objektu a také stolek se židlemi, které jsou kopií Jurkovičova nábytku. V severním křídle hradního paláce je na 19. květen nachystáno pohádkové představení, v druhé polovině května začínají představení na rondelu pod věží (The BACKWARDS: "The Beatles ’66 Tour" 22. 5., 25. 5. Dlouhý, Široký a Bystrozraký pro děti, 31. 5. muzikál Noc na Karlštejně).

K aktualitě přikládáme i přehled návštěvnosti za měsíc duben (v řádcích dole nutno překliknout na zvolený kraj).

Byla aktualizována nabídka pro osoby se speciálními potřebami – podrobný přehled zde:

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-osoby-s-handicapem

Aktualizovaná nabídka pro rodiny s dětmi zde:

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti

Tiskové zprávy a fotografie ke stažení na webech objektů, nebo zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

Přehled všech plánovaných akcí naleznete zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany